Eötvös Loránd Általános Iskola
és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Ökoaktivista szakkör

Iskolánkban már második éve működik Hoósné Tomasovszky Mária tanárnő vezetésével az ökoaktivista szakkör. Tevékenységükbe tartozik az időjárás megfigyelése, a légszennyezettség-mérés eredményeinek elemzése, a madarak etetése, melyhez saját készítésű madáretetőket használnak. Figyelemmel kísérik a lakótelep szélén található Erőmű-tó, köznapi nevén Büdi-tó megújulását is. A szakkör fő feladatának tehát a környezetvédelem fontosságának tudatosítása tekinthető. 

Lelkes kis csapat vesz részt a munkában, a tagok között a felsős diákok mellett néhány visszajáró középiskolás is van. Keddenként a délutáni órákban ténykednek az iskola biológia termében, illetve kihelyezett helyszíneken, a tó partján, vagy az iskola udvarán a madáretetők körül.

Iskolánk tanulói közül tehát ők az élharcosai annak a környezettudatos magatartásnak, mely az ökoiskolák legfőbb jellemzője.

És hogy mennyire veszik komolyan? Álljon itt tanúbizonyságul az a részletes elemzés, mely a kerületi légszennyezettség-mérésről készült.

 „A kerületi Környezeti Monitoring Program keretében 2015 őszén immáron kilencedik alkalommal végeztünk összehangolt légszennyezettség méréseket a részt vevő iskolákban, illetve párhuzamosan, ugyanebben az időpontban Csongrádon két helyszínen. A csongrádi mérések háttérmérésként szolgáltak. A mérésekre november 9-23 között került sor. A laboratóriumi analizálást követően az eredmények feldolgozására a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola és az Eötvös Loránd Általános Iskola diákjai jelentkeztek.”

A teljes cikk a mérési eredményekkel a zöld18 oldalán olvasható.