Eötvös Loránd Általános Iskola
és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Pályaorientáció az alsóban

Pályaorientáció az alsóban

 

Iskolánk alsó tagozatán ezévben is megtartottuk a 6-11 éves korosztálynak szánt pályaorientációs napot. A fogalom összetettségéből adódóan nem csak arról volt szó, hogy különböző foglalkozásokkal ismerkedhettek a gyerekek, hanem pedagógusaink alapul vették azt a nagyon fontos önismereti lépést is, mellyel a gyerekek közelebb kerülhettek a pályaválasztás fontos feladatához.
Mivel ez nem egy egyszeri feladat, hanem egy komplex folyamatról van szó, nagy hangsúlyt fektettünk a személyes kompetenciák, készségek megszerzésére, amely előkészíti a gyermekekben a választás fontosságának súlyát és a megfelelő döntésre való igényt.
Iskolánk adottságainak köszönhetően szinte minden osztályban interaktív módszerekkel is ismerkedhettek a foglalkozásokkal a gyerekek. Ezek kívül jelen voltak a kézműves foglalkozások is, így játszva tanulhatták meg a mesterségek csínyját-bínját.
Az első osztályokban a klasszikus és viccesnek számító Mekk Elek mester kalandjain okultak, majd cukrászfigurát készítettek, a tűzoltók és a rendőrök munkájával is ismerkedtek. A második évfolyamon a „mi leszel, ha nagy leszel” kérdés után a színész mesterséggel próbálkoztak –meglehetősen nagy sikerrel. A harmadikos gyerekek a Kajla térképen kalandoztak, jártak állatkertben, „megnéztek” egy hídépítést, valamint különböző nevezetességek kapcsán ismerkedtek meg azzal, hogy hol milyen foglalkozások vannak jelen. Szó volt arról is, hogy egy egy foglalkozáshoz mit kell tanulni? A negyedik évfolyamon a Hét mesterség diafilmje volt a bevezető, ami után szókeresővel és szerencsekerékkel játszottak tovább. Ezek után Activity játékkal tették színesebbé a délelőttöt.
A tízórai szünetben kapott rengeteg finom és szép gyümölcs, valamint csokoládé volt a gyerekek másik nagy öröme, amit jóízűen fogyasztott el mindenki.
A színvonalas és örömteli délelőtt után a gyerekek jókedvűen, élményekkel telve mentek haza.

 

                                                           Kiss Borbála

                                                           humán mkv.