Eötvös Loránd Általános Iskola
és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Kerületi Kalandor (időutazás) beszámoló

Május 23-ai ünnepélyes díjátadó ünnepségünkkel lezárult az általunk szervezett kerületi verseny a kerületi Kalandor – Időutazás az Üllői úton - Helytörténeti online verseny.
Az alsó tagozatosoknak szervezett helytörténeti versenyünk sikerességén felbuzdulva, szerettünk volna a kerület felső tagozatos tanulóink is szervezni egy helytörténeti online versenyt. Csatlakoztunk a Tomory Lajos Múzeum által nyert- Budapest 150 éves pályázatához, mint egyik állomás szervezője. Szeretnénk, ha egy kis betekintést adhatnánk ebbe a versenyünkbe.
A Kalandor verseny egy négy fordulós verseny, melynek célja a gyermekek megismertetése közvetlen lakóhelyükkel, miközben összehozza a családokat, ismerősöket, barátokat. Az Időutazás az Üllői úton versenyünk – az Üllői út és környékének múltjával és jelenével foglalkozott. A felső tagozatos csapatoknak és családoknak hirdettük meg a versenyt.
Összesen 22 iskolás csapat, 6 családi csapat és nagy örömünkre az Egyesített Szociális Intézményekből is 5 csapat nevezett.
A feladatok elvégzésére kettő és fél hónap állt a csapatok rendelkezésére.
A verseny a digitális kompetenciák alkalmazására, a mai gyermekek ezirányú érdeklődésére épít, a feladatok online formában kerülnek megjelenítésre. Az idei versenyplatform elérési útvonala a következő:
A versenynek külső állomásai is voltak, melyekhez külső partnerek segítségét is sikerült elnyerni.
A négy forduló feladatai és külső helyszínei, illetve a verseny feladatmegvalósításában részt vevő partnerek a következők:
1. Online felületeken kellett megoldani feladatokat és azokról naplót kellett vezetni.
2. Legyél nyomozó!- 18 helyszínt ábrázoló képet kellett kinyomozni; hol található,
illetve mi található jelenleg a helyén. A képek alatt található kiegészítő kérdésekre a naplóban kellett válaszolni.
3. A jelenléti versenyt a Tomory Lajos Múzeum múzeumpedagógusai állítottak össze. Egy 5 állomásból álló nyomozós feladatot a Múzeumsarok, a Lőrinc piac, a Rendőrség, Kossuth tér és az Önkormányzat épületében hajtották végre a csapatok. Köszönet érte a részt vevőknek és segítőknek. Kiemelnénk a segítségét az Ezerszív Lokál Patrióta Egyesület tagjainak, akik mindkét online versenyünk lebonyolításában és sikerességéhez nagyban hozzájárultak.
4. Kreatív feladatok pedig a következők voltak:
• Üllői út – Pestszentlőrinci szakaszáról szabadon választva makett készítése.
• Társasjáték készítése a megismert információk alapján.
• Napló vezetése.
• Tabló készítése
A versenyen részt vett csapatok nagy lelkesedéssel, olyan munkákat alkottak, amelyek méltán nyűgözték le a zsűrit és a vendégeket egyaránt. Erről képeket csatolunk, melynek csak néhány alkotás látható ugyan, de ebből is érzékelhető a minőségi produktumok. Az iskola aulájában megtekinthető a teljes kiállítás anyaga: június 20-ig.
Az Eötvös Loránd Általános Iskola és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nevelőtestülete nagy szeretettel szervezi és ad otthont ennek a versenynek, mert hisszük, hogy a közvetlen otthonunk ilyen fajta megismerése, megszeretése nélkülözhetetlen és egyben sokszínű lehetőséget biztosít gyermekeink hazafias nevelésében, kompetenciáik fejlesztésében, a közösségi érzés erősítésében.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elektronikus napló

Ajánlott oldalak

Pályázatok

Határtalanul! logó

Keresés