Luca nap

Jókívánságokkal köszöntöttek bennünket 4. a osztályos gyermekek, akik a Luca napi hagyományokat elevenítették fel ezen  a decemberi hagyományőrző délutánon.

A következő évi termést próbálták megjósolni a Luca-búza keltetésével, melyet a kemence közelében csíráztattak. Később – a karácsony táján – kizöldült búzával az adventi oltárakt díszítették.

Főként a Dunántúlon, szokás volt a világító Luca tök készítése, melyekkel ijesztgették egymást.

A legismertebb hagyomány a Luca-szék készítése. Ezen a napon kezdték el faragni, de úgy, hogy minden nap csak egyetlen műveletet szabadott rajta elvégezni és karácsony szentestére készen kellett lennie. Ha erre a székre ráálltak, felismerhették a boszorkányokat.

A lányok nem dolgoztak ezen a napon, viszont 12 gombócot főztek, mindegyikbe belerejtették egy-egy fiú nevét. Amelyik gombóc legelőször a víz felszínére jött, azt kivették, megnézték milyen nevű lesz a jövendőbelijük.

Nagy érdeklődéssel hallgattuk, hogy ki volt Szent Lúcia, a fényhozó. Hozzá imádkoztak a kézművesek, földművesek, a varrónők, a párnakészítők – ők mind hegyes szerszámokkal dolgoztak.

December 13-át gonoszjáró napnak tartották, ezért mindenütt védekeztek a boszorkányok ellen. Fokhagymával dörzsölték be az állatok a fejét, lefekvés előtt fokhagymás kenyeret ettek, és elzárták a seprűket, nehogy a boszorkányok azon száguldozzanak.

Köszönjük a Hédi néninek és Bognár Csilla néninek a színvonalas műsor betanítását, a 4. a osztályos gyerekeknek pedig a lelkes, vidám hangulatú előadást!

Árvayné Kereskényi Melinda

Több kép a Facebook-on.